Opdatering til WordPress 5.0

Så kom dagen, hvor verdens bedste system til hjemmesider undergik en markant ændring. Systemet hedder WordPress, og et bruges af omtrent 90 millioner hjemmesider verden over. Årsagen er til at få øje på: WordPress er superfleksaibelt, det mestrer stort alt inden for de ønsker man kan have til en hjemmeside, der findes et hav af gratis ekstraprogrammer til hjemmesiden, og så er der i tusindvis af labre skabeloner.

Sagt ganske kort kan man tilføre mange smarte funktioner til hjemmesiden, for eksempel billedgallerier, webshops, fancy kontaktformularer, ekstra sikkerhed og meget meget mere. Jeg har arbejdet med WordPres igennem nogle år efterhånden, og min begejstring er stadig meget stor. Læs eventuelt mit indlæg fra juli 2017: Derfor skal du vælge WordPress

Den frygtede Gutenberg

I en af årets sidste uger i 2018 kom så en opdatering, som mange WordPress-nørder har set frem til. Både med frygt og med stor længsel. Versionen har fået det runde tal 5.0, og det er en version, som er blevet debatteret grundigt rundt omkring på internettet. En søgning i Google fortæller at der er gang i diskussionen om version 5.0.

Hele grundstammen i debatten går på den nye såkaldte ”editor” som har fået kælenavnet Gutenberg. I gamle dage, når man skulle indsætte indhold på hjemmesiden, oprettede man for eksempel en ny side og skrev herefter i skrivefeltet. Måske kombinerede man det hele med et billede eller to, men placeringen af billederne kunne godt drille. At placere billeder i forhold til tekst kan godt drille på hjemmesider.

Med Gutenberg forsøger folkene bag WordPress at gøre dette nemmere. I stedet for ét skrivefelt får du nemlig nu nogle ”blokke”, som du kan trække ind på din hjemmeside. Sådan en blok kan for eksempel være et tekstblok, en billedblok, en videoblok eller en formularblok. Ved at trække disse blokke ind på siden kan du nemt placere blokkene i forhold til hinanden.

Skepsis ved version 5.0

Derved bliver tingene meget nemmere, hvis du ønsker at din hjemmeside skal bestå af et stort billede øverst og nedenfor 2 spalter med en tekst og et billede til højre for. Nederst ønsker du måske 3 små ikoner, som folk skal kunne klikke på. Sådan et layout kan godt volde vanskeligheder med den gamle editor, men med Gutenberg er det blevet meget nemmere.

Og alligevel er nørder som mig lidt skeptiske over for Gutenberg. Det er vi, fordi Gutenberg nu bliver en af drivkræfterne på hjemmesiden, når der skal lægges indhold på siden. Nuvel, du kan sagtens slå Gutenberg fra, men problemet opstår fordi mange nørder alligevel ikke bruger den gamle editor. I stedet bruger vi små ”buildere”, som Gutenberg uden tvivl har skelet til, da den blev født.

Disse buildere udgør nemlig systemer, hvor du nemt kan designe dine siders layout ved hjælp af brugervenlige bokse. Moderne buildere gør det uhyre nemt at indsætte rækker, kolonner, indhold og andet smukt ind på hjemmesiden. Men de får altså nu selskab af Gutenberg, og bekymringen går på, om Gutenberg og vores buildere bliver uvenner.

Den hvide skærm

Bliver der monstro tale om en magtkamp, hvor Gutenberg overruler det som vores favoritbuildere har skabt? Vælter designet på millioner af hjemmesider, når Gutenberg pludselig bliver en betydningsfuld del af en WordPress hjemmeside?

Svaret er, at risikoen for en grim eller død hjemmeside er til stede. Du risikerer at dit design tilter og komemr til at se forfærdeligt ud, og du risikerer at hjemmesiden simpelt hen giver fortabt. Det medfører en kedelig hvid skærm – også kaldet white screen of death.

Derfor synes jeg du skal overveje grundigt, om det er nu at du skal opdatere til WordPress 5.0. Personligt har jeg gjort det på et testsite, hvor jeg anvender temaet Divi. Folkene bag Divi rådede mig til at opdatere Divi først, og derefter foretage opgraderingen til WordPress 5.0. Som sagt så gjort. Og det virkede uden problemer. Alt fungerer.

Sådan kan du opdatere

Alligevel synes jeg du skal undersøge sagen til bunds, inden du trykker på Opdater-knappen. Personligt agtyer jeg at gøre følgende, inden jeg opdaterer til næste WordPress version:

  1. Jeg snupper en backup eller sørger for at mit webhotel har en backup liggende, hvis det går galt.
  2. Jeg undersøger om det aktuelle tema er klar til WordPress 5.0
  3. Hvis det er det, opdaterer jeg temaet (hvis der altså er en opdatering)
  4. Jeg opdaterer samtlige plugins, som har opdateringer klar
  5. Jeg holder vejret, lukker det ene øje mens det andet hjælper højre pegefinger med at klikke på Opdater-knappen
  6. Jeg holder stadig vejret, mens opdateringen er i gang
  7. Jeg trækker vejret, når systemet er færdig med at arbejde
  8. Jeg ler eller græder alt afhængig af resultatet

Hvis du finder alt dette lige risikofyldt nok, giver jeg gerne en hånd med. Måske glider det hele let, og så tager det ikke lang tid at overstå seancen. Hvis din WordPress ikke er helt klar til versionen 5.x, risikerer vi at der skal rulles en backup ud, så hjemmesiden kan gendannes, og så tager affæren lidt længere tid.

Ring eller skriv til mig, hvis du har brug for hjælp. Min timepris er pt. 680 kroner ex moms.

Tlf. 2972 0955 eller allan@bojsen.dk