Når man bygger en hjemmeside i fx WordPress, er det vigtigt at man får tilpasset fotos/billeder til hjemmesidens udtryk. Desværre sker det ofte, at billederne er alt for store eller mindre godt beskåret, og så risikerer hjemmesidens layout og design at smuldre.

Her giver jeg nogle ideer til hvordan du tilpasser billeder og fotos til din hjemmeside. Generelt vil jeg dog indlede med at give dig to glimrende fif:

1) Tilpas billedets størrelse

2) Tilpas billedets kvalitet

Hvor store skal billederne være?

Og lad mig starte med punkt 1, nemlig billedets størrelse. Billedstørrelsen er nemlig afgørende for, hvordan billedet tager sig ud på hjemmesiden. Hvis billedet er for lille, ser det måske en anelse anstrengt ud i forhold til hjemmesidens tekst. Og omvendt: hvis billedet er for stort, ser det måske klodset og uelegant ud.

Hvis du fx tager et foto med din smartphone og lægger det direkte på hjemmesiden, risikerer du at billedet fylder 5 megabyte eller mere. Dette får stor betydning for hjemmesidens hastighed med hensyn til at tone frem på skærmen.

Derfor er det en god ide at skabe et overblik over hvor store billederne skal være rundt omkring på hjemmesiden. Bruger du fx store topfotos eller kvadratiske fotos til hjemmesidens spalter?

Hvor god skal kvaliteten være?

Billedkvalitet hænger også sammen med billedets størrelse og komprimering. Du kan sagtens lægge et stort billede på hjemmesiden, men hvis du komprimerer det for kraftigt, vil billedet ende med at virke pixeleret og dermed billigt.

Derfor anbefaler jeg altid at du starter med at beslutte dig for hvor store billederne skal være på hjemmesiden. Herefter får du åbnet de relevante billeder i et billedbehandlingsprogram og beskærer løs, indtil de sidder lige i skabet.

Husk at gemme i de rette formater. Personligt gemmer jeg fotos i jpg-formatet, mens grafik oftest gemmes som png-filer.

Du bør aldrig være bange for at beskære i billederne. Hvis der er unødvendige elementer i billedet, kan du med fordel forsøge at skære det fra, eller måske bruge en fidus i billedprogrammet til at tapetsere det uønskede væk.

Hvilket billedprogram skal du vælge?

Hvilket billedprogram du bruger, er naturligvis helt op til dig. Der findes både gratis billedbehandlingsprogrammer og programmer, der koster en pæn sum. Her tænker jeg på Photoshop, som nok er kongen af den disciplin. Photoshop koster 200 kroner pr måned, eller du kan overveje Photoshop Elements, som er discount-versionen af Photoshop. Elements koster 775 kroner.

Hvis du bygger hjemmesiden i WordPress, kan du overveje et plugin, som komprimerer billederne. Smush er et godt bud.