Hvordan har din hjemmeside det?
Som tiden går, har jeg efterhånden hjulpet en del firmaer med at få en hjemmeside op at køre. Processen fra start til slut er spændende, og man kommer virkelig ind over mange interessante detaljer, når den næste hjemmeside skal planlægges.
Emner som design, funktionalitet, indhold og markedsføring står mig nært, og dybest set synes jeg det er vældig spændende at være med i sådan en proces. Derfor er det altid med et vist vemod at aflevere det færdige produkt, og så ønske ”al mulig held og lykke fremover”.
Hjemmesider skal nemlig vedligeholdes. De skal holdes opdateret med frisk indhold, nye billeder, videoklip og den slags. Dette bliver til stadighed mere og mere vigtigt, hvis man vil holde sig gode venner med Googles emsige søgerobotter. Det er den ene side af sagen. Den anden side fokuserer på hjemmesidens sundhedstilstand:
Er din hjemmeside rask?
De fleste hjemmesider i dag produceres i en CMS løsning. Nogen bruger Joomla. Andre bruger Drupal. Nogle tredje anvender Ones websitebuilder, mens nogle fjerde bruger Umbraco. Personligt bruger jeg kun ét system: WordPress. Hvorfor? Det kan du læse om her.
Men alle CMS løsninger forbedres løbende. Det betyder at systemerne bliver nemmere at bruge, og muligheder udvides. Men det betyder også at nogle funktioner (plugins) bliver forældede. Når ting bliver forældet i en it verden, er der risiko for at sådanne også pludselig udgør en potentiel risiko for at blive udnyttet af robotter og onde mænd, som vil skade din hjemmeside.
Derfor skal du opdatere dine plugins i WordPress
Det kan ikke siges for tit, men det er altså nødvendigt at du sikrer din hjemmeside bedst muligt. WordPress systemet bliver hele tiden lidt nemmere at holde vedlige, og det kan sågar opdatere sig selv, når nye væsentlige opdateringer ligger klar.
Sådan er det ikke med de plugins, du bruger på din hjemmeside. De skal typisk opdateres manuelt af dig eller en anden person. Det er ikke svært at opdatere plugins – det koster blot nogle museklik – men risikoen for at noget går galt er til stede. Der er risiko ved alt, især i en it verden.
Alligevel synes jeg du skal få det gjort. Hellere nu end i morgen. Og lad mig give dig følgende fremgangsmåde, for at sikre dit gode humør.
- Tag en backup af din hjemmeside – her kan du bruge et plugin som dette her
- Opdater ét plugin ad gangen. Når du har opdateret et plugin, tjekker du 2-3 af siderne på hjemmesiden. Opfører hjemmesiden sig normalt?
- Hvis hjemmesiden pludselig er på tværs, ved du hvilket plugin, som forårsager vanskelighederne. Her bliver du muligvis nødt til at logge på dit webhotel og slå det pågældende plugin fra. Dette gøres via FTP, hvor du finder mappen wp-content > plugins
- Når du er kommet ind til det trælse plugin, som altså medfører vanskeligheder, kan du for eksempel omdøbe dette plugin, og herefter vende tilbage til din hjemmeside for at se om det går i den rigtige retning.
- Hvis det hele er gået i skudder mudder, har du forhåbentlig din backup liggende, så du hurtigt kan re-etablere hjemmesiden.
Du kan vælge at opdatere selv, eller du kan vælge at gøre brug af en person, som synes det er til at have med at gøre. Jeg hjælper dig gerne. Prisen afhænger naturligvis af hvor tricky opdateringerne er. Måske tager det 10 minutter – måske 30 minutter.