Billeder til hjemmesiden – sådan gør du

En hjemmeside uden billeder og illustrationer er lige så attraktiv som en cowboy uden cowboyhat. Ja okay, måske lige sat på spidsen, men ikke desto mindre er det ret vigtigt at din hjemmeside indeholder en række gode billeder og illustrationer, hvis du ønsker at fastholde dine læsere og dermed potentielle kunder.

Netop fastholdelse af læserne på hjemmesiden er vigtig, idet Google ellers kan tro, at indholdet på din hjemmeside er så uinteressant, at folk hurtigt vandrer væk derfra. Dette er en vigtig parameter i forhold til hvordan din hjemmeside placeres i Googles søgeresultater. Robotten konkluderer at når folk forlader din hjemmeside hurtigt, er det fordi indholdet er tandløst.

En måde at fastholde dine læsere på, er at indsætte relevante billeder og illustrationer til dine skrevne ord. En tekst uden supplerende fotos og grafik bliver hurtigt meget kedelige, så brug billeder med omtanke, når de lægges ind på din hjemmeside. Her følger en række tips, som du måske kan bruge i forhold til billed-delen på dit website.

  1. Brug originale billeder

Hvis du har muligehd for det, så forsøg at anvende originale fotos på hjemmesiden, altså fotos som ingen andre websites kan fremvise. Robotterne finder det altid gunstigt, når de støder på nye fotos. Desuden vil du skille dig ud, hvilket den potentielle kunde måske vil bemærke.

  1. Optimer billedstørrelsen

En ting er at placere et billede på hjemmesiden, en anden ting er at sørge for at optimere billedet, inden det lægges ud på siden. Alt for mange glemmer at tilpasse billedet til de omgivelser, det skal indgå i. Eksempelvis ser jeg alt for tit, at folk indsætter et meget stort foto for derefter at gøre det mindre, fordi det ikke må fylde for meget. Hvis du skal bruge et foto, der skal fylde 600×400 pixels, er det dårlig taktik at indsætte et foto på 4000×3000 pixels. Tilpas billedstørrelsen i et billedbehandlingsprogram, inden du lægger det online.

  1. Optimer vægten på billedet

Når billeder skal placeres på en hjemmeside, er det vigtigt at billedet er optimeret på fylde-siden. Hvis du for eksempel snupper et billede direkte fra en telefon eller et digitalt kamera, fylder det hurtigt 3-8 MB pr styk – altså rundt regnet mellem 3000 – 8000 KB pr styk. Jeg råder som regel folk til at lægge billeder på hjemmesiden, som maks fylder 300 KB. Og jo, jeg er udmærket klar over at bredbåndsforbindelser og 4G på smartphones magter tunge fotos, men søgerobotter hader tunge sider, så optimer dine fotos inden du lægger disse online.

  1. Brug de rette billedtyper

Når du lægger billeder og illustrationer på hjemmesiden, så anvend de rette billedtyper. Som grundregel bruger jeg følgende retningslinjer:

Png: til illustrationer, tegninger og vektorgrafik

Jpg: til fotos og farvetunge illustrationer

  1. Navngiv dine billeder

Noget mange webmastere forsømmer er at navngive deres billeder, inden de lægges på hjemmesiden. I min optik kan du lige så godt give dine fotos gode og sigende filnavne, inden du uploader dem til hjemmesiden. Vinglasmedhvidvin.jpg siger meget mere end dsc9824.jpg. Det synes søgerobotterne også. Og hvis dit hjemmesidesystem er et ordentlig system, så husk at angive gode søgeord i Alt-feltet for billederne. Det er godt for søgemaskineoptimering, og godt for mennesker som har slået billedvisning fra i deres browser.

Sådan kommer du videre

Du skal sørge for at bruge et ordentligt program, når du optimere dine billeder. Du kan vælge at investere i Photoshop, som koster cirka 180 kroner om måneden, men du kan også vælge gratis alternativer, hvilket jeg har følgende forslag til.

Pixlr er navnet på et gratis billedprogram på internettet, hvor du ikke behøver at installere programmet på din computer. Du bevæger dig blot ind på www.pixlr.com og tillader Flash. Så har du et ganske udmærket billedprogram til din rådighed.

IrfanView er en af mine gamle favoritter. En gut med navnet Irfan fra Kroatien udviklede dette program for mange år siden, og så vidt jeg ved, er det stadig ganske udmærket til enkle billedbehandlinger.

Microsoft Billeder er et i forvejen installeret billedprogram på Windows 10 computere. Jeg kender ikke dette program og skal ikke kloge mig på det, men det skulle kunne klare mange basale billedbehandlinger, så giv det eventuelt en chance.

Gimp er et superlækkert program, hvis du skal redigere fotos, men vær forberedt på, at det kan virke en anelse nørdet. Det er udviklet til Linux, men findes også til Windows.