Optimer billeder til hjemmesiden

Det er sagt før, men jeg gentager det gerne: hvis du lægger billeder uredigeret ind på hjemmesiden, risikerer du at blive straffet for det. Straffet? Af hvem, spørger du måske. Jo, det skal jeg sige dig:

1) Af søgerobotter, der hader store og tunge billeder, der loader langsomt på fru Jensens skærm

2) Af fru Jensen og andre, som hader at skulle vente lang tid på at se et billede på en hjemmeside

Ad 1) Hvis søgerobotterne bliver trætte af dine tunge billeder, risikerer du et nød nedad i søgeresultaterne. Det er ikke pjat – det er ramme alvor.

Ad 2) Hvis fru Jensen og de andre bliver trætte af at vente, skal der ikke meget til, før de rammer Tilbage-knappen i browseren. Farvel, mulige kunde.

Hvilket billedformat skal jeg anvende?

Derfor: jeg synes du skal optimere de billeder, som du lægger på din hjemmeside. Hvis du hiver et billede direkte fra din smartphone og ind på hjemmesiden, vil sådan et billede hurtigt fylde over 4.000 KB. Det er alt for meget. Du bør reducere filstørrelsen, så du barberer det ned til omkring 300-400 KB. Maks. Billeder må ikke dræne hjemmesidens hastighed.

Så hvordan optimerer du dine billeder? Jo, du skal bruge et billedprogram af en eller anden slags, og dette program skal indeholde mulighed for at kunne reducere filstørrelsen. Og så skal du nøje overveje hvilket filformat du skal bruge til de enkelte billeder.

Hvis jeg kort skal sige noget om filformater, så er der typisk 3 formater man kan vælge imellem. Jpg som er perfekt til fotos, Png som egner sig godt til grafik og WebP som er den nye dreng i klassen. Uanset hvilket format du lander på, er det stadig en god ide at optimere billederne i et billedprogram.

Hvilket billedprogram skal jeg bruge?

Hvilket billedprogram du anvender, er sådan set lige gyldigt, når blot programmet kan optimere filstørrelsen, når du gemmer billedet. Det kan programmer som Photoshop, Gimp, IrfanView og mange andre. Online billedprogrammet Pixlr magter også opgaven.

Inden du gemmer billedet, så husk at tjekke selve størrelsen ud. Hvis billedet skal bruges i et lille område på hjemmesiden, er der ingen grund til at lægge et stort billede ind på siden. Tilpas så vidt muligt billedet, så det passer ind i omgivelserne.

Hvis du kunne tænke dig at bruge en lille smutvej, er tjenesten TinyPNG måske værd at kigge nærmere på. Det er ret enkelt: du uploader det billede, som skal komprimeres, og efter nogle få sekunder i røremaskinen, får du et resultat, der formentlig er komprimeret ganske effektivt.

Og endelig: hvis du anvender verdens bedste websystem – WordPress – kan du installere et plugin, der optimerer billederne i dit mediearkiv. Jeg har gode erfaringer med Smush. Og endelig kan du jo spørge mig, om jeg kan hjælpe dig. Så kan du bruge tiden på det, som du synes giver mest mening.

Jeg sidder på Klosterplads 9 i hjertet af Svendborg. Og jeg har altid kaffe på kanden. Ring på 2972 0955.