Opdatering af PHP

Den seneste tid har jeg modtaget mails fra kunder, som bekymret spørger, om en meddelelse fra deres webhotel har indflydelse på deres hjemmeside. Kort fortalt det handler det om en e-mail fra One.com, der fortæller, at PHP versionen opdateres på deres webhotel. I mailen skriver One.com følgende:

PHP-versionerne 5.6 og 7.0 er på vej til at blive udfaset. PHP 5.6 vil blive udfaset den 31. december 2018 og PHP 7.0 den 3. december 2018.

Jeg forstår udmærket godt, at kunderne er rundtossede over at modtage sådan en besked fra webhotellet. Set udefra er det jo en omgang volapyk, og mit gæt er at henvendelsen fra One.com har medført mange videresendelser til det nørdede folk, som har skullet forklare, hvad pokker det handler om.

Opdateringer er nødvendige

Tidens hjemmesider programmeres oftest i PHP, et sprog som programmører kaster sig over, når der skal skabes gode systemer til folket. WordPress er således programmeret i PHP, og for at hjemmesiden skal fungere korrekt på dine kunders skærme, skal hjemmesiden placeres på en server, der håndterer dette PHP programmeringssprog.

Med andre ord: hvis din hjemmeside er en WordPress, er den placeret på et webhotel, der sørger for at hjemmesidens dynamik virker hos dem. Dette sker altså via den PHP version, som ligger på serveren. Som det er med mange former for programmering og software, sker der altså også opdateringer på PHP området. Du kender det fra Windows, MacOs, Android og iOS: med jævne mellemrum skal der opdateres, og de fleste gør det uden problemer.

Eksemplet kunne være Windows, som er blevet opdateret mange gange siden det kom frem i en forkølet Windows, som med tiden er blevet opdateret til Windows 95, 98, ME, Vista, 7 og 10, som er den nyeste version af styresystemet.

One.com opdaterer automatisk PHP versionen

Nu sker der altså noget på PHP området, og opdateringen betyder at gamle versioner af PHP ikke længere videreudvikles eller opdateres. Det er ren guf for eksempelvis hackere, som elsker software, der ikke længere lappes sammen, hvis der opstår huller. Og dette gælder altså også for PHP. De versioner, der hedder PHP 5.6 og 7.0, er ved at blive udfaset, og derfor er det en rigtig god ide at tjekke op på dette, hvis ens hjemmeside er PHP afhængig. For eksempel WordPress hjemmesider.

Heldigvis er det sådan, at et webhotel som One.com automatisk sørger for at PHP versionen på hjemmesiden opdateres til version 7.2. Du behøver med andre ord ikke at foretage dig noget. Det svarer næsten til at din computer automatisk opdaterer styresystemet, uden at du skal foretage dig ret meget.

Udfordringen kan komme, når dit webhotel går fra én version til en anden. Det kan nemlig godt være således, at dit tema eller dine plugins hygger sig gevaldigt med de gamle PHP versioner. Hvad sker der når en ny version pludselig styrer begivenhedernes gang? Kan din hjemmeside klare opdateringen?

Hvilken PHP version bruger du?

Dette kan du heldigvis selv tjekke. Inden du går i gang med dette, er det en fremragende ide at få opdateret WordPress, temaer og plugins til nyeste versioner. Dette bør du gøre under alle omstændigheder. Når dette er på plads, installerer du et lille program på hjemmesiden, som kan tjekke hvilken version din hjemmeside kører på.

Dette lille ekstraprogram (plugin) kunne for eksempel være ”Display PHP Version”, og for at installere dette plugin kan du gøre følgende:

  1. Log ind på din hjemmeside
  2. Klik på Plugins (ude i venstremenuen) i dit Kontrolpanel
  3. Tilføj nyt plugin
  4. I søgefeltet skriver du følgende: Display PHP Version
  5. Installer plugin’et og aktiver det efterfølgende

Når Display PHP Version er installeret og aktiveret, mangler du sådan set kun at tjekke efter, hvilken PHP version din hjemmeside kører i. Dette gør du meget enkelt ved at klikke på Kontrolpanel på din hjemmeside. I det lille område, der hedder ”Et overblik” ser du nemlig hvilken version din WordPress befinder sig i, og nu ser du også hvilken PHP version din hjemmeside boltrer sig i på webhotellets server.

Hvad nu, hvis …

Hvis versionen siger 5.6 eller 7.0, er der grund til at tjekke efter, om dit webhotel agter at opgradere til version 7.2. Det er der rigtig god mening i, idet en nyere PHP version er mere sikker, hurtigere og smartere. Hvis din hjemmeside altså ligger hos One.com, opdaterer de altså PHP versionen helt automatisk for dig, og du behøver ikke at røre en finger. Skulle hjemmesiden halte efter opdateringen, er det formentlig temaet eller et plugin på din hjemmeside, som ikke er gode venner med PHP 7.2.

På andre webhoteller må du ind og spørge til, hvordan du kan opdatere PHP versionen. Forskellige webhoteller behandler dette emne på forskellige måder. Nogle steder kan du gøre det hvis du er logget ind på webhotellet, mens andre webhoteller gør det, hvis du beder om det via supporten.

Jeg kan som eksempel nævne, at jeg testede min hjemmeside Tags.dk med ovenstående plugin. Her fik jeg at vide, at hjemmesiden kører på en PHP 7.0. For at opgradere skal jeg ifølge mit webhotel ind og ændre i en nørdet .htaccess-fil på serveren. Det kan jeg ikke anerkende mit webhotel for. Så derfor vil jeg gerne rose One.com for at forestå opgraderingen. Det er nemt og brugervenligt.